Vzdrževanje večjih travnatih površin

Vrtni traktor

Večje zelenice zahtevajo tudi več pozornosti od tistega, ki se ukvarja z njihovo obdelavo in vzdrževanjem. V nekaterih primerih dela ne bo veliko, a če želimo redno uživati v zdravi, gosti travi in lepo pokošeni zelenici, se bo treba posvetiti raznim opravilom, predvsem seveda rednemu košenju. Pri tem priskoči na pomoč dobra vrtna kosilnica, ki lahko povsem spremeni izkušnjo pri rednem košenju zelenice.

Ker imamo opravka z večjo travnato površino, je treba izbrati opremo, ki je prilagojena takšnim izzivom. To bo verjetno kar vrtni traktor, ki je idealna opcija za profesionalne uporabnike, še posebej za tiste, ki se redno srečujejo z različnim zelenicami večjih dimenzij. Vrtni traktor je primarno namenjen košenju trave, a ponuja še veliko več kot to. Neprecenljiv je na primer tudi tovorni prostor, ki ga lahko izkoristimo za prevažanje opreme in materialov, hkrati pa ima vrtni traktor verjetno tudi napredne funkcionalnosti, na primer shranjevanje ali sekljanje in odmet pokošene trave.

Na večjih površinah se dobro obnese le vrtna kosilnica, ki jo lahko enostavno upravljamo preko razgibanega terena. Kosilnice, ki jih moramo voziti ročno ali celo nositi, ne pridejo v poštev. Izjema so nedostopni kotički ali robovi okoli objektov in drugih struktur. V takšnih primerih je dobro imeti pri roki motorno koso ali kakšno podobno okretno kosilnico za hitro košnjo na manjši površini.

Sicer pa je za večje površine morda primerna tudi robotska vrtna kosilnica. Ta se zna zelo učinkovito navigirati po večji zelenici, a zahteva kar nekaj priprave in morda tudi veliko časa. Robotska kosilnica je idealna za domačo rabo, kjer imamo opravka z isto zelenico, ne pa za profesionalne uporabnike, ki se vsakodnevno srečujejo z različnimi tereni. Robotska vrtna kosilnica se namreč orientira s pomočjo fiksnih meja parcele, poleg tega se mora pogosto polniti – lažje in hitreje bo delo opravil vrtni traktor.