S peleti je ogrevanje preprosto in udobno

peleti

V množici različnih energentov se mnogim poraja vprašanje, na kakšen način je najbolje ogrevat svoj dom. Kurilnega olja je vse manj, vse bolj pa ga nadomeščajo lesna goriva, med katerimi so vedno boj priljubljeni tudi peleti. Gre za standardizirano obliko biomase, ki je narejena iz odpadkov lesne industrije, sveže hlodovine in lubja. Za razliko od ogrevanja na drva nam tovrsten način ogrevanja ponuja številne prednosti.

Kadar se ljudje odločajo za to biomasno gorivo, zagotovo pretehta udobje tega načina ogrevanja. Sodobne peči na pelete nam danes omogočajo popolno avtomatizacijo, zato brez kakršnega koli dodatnega napora poskrbijo za vedno topel dom. S kakovostnimi peleti je bistveno manj dela, predvsem pa nesnage. Zapakirani so v priročnih embalažah, ki jih pospravite v suh prostor in ne zasedajo veliko prostora. V prid peletom pa govori tudi njihova cenovna dostopnost in učinkovitost zgorevanja, ki vas pripelje do velikih prihrankov. 

Pravilna izbira lesnih peletov vpliva na učinkovitost njihovega zgorevanja

Kadar je govora o peletih, pa je potrebno upoštevati, da so dovolj kakovostni. Pri tem ima pomembno vlogo podatek, ali so izdelani iz odpadkov lesne industrije, hlodovine ali lubja. V vsakem premeru pa mora biti les ustrezno posušen in stisnjen brez dodajanja veziv in drugih primesi. Tako boste že na prvi pogled videli, ali so peleti dovolj gosti in stisnjeni. To je garancija, da bo ob zgorevanju nastalo čim manj pepela.

Podobno kot imamo pri ogrevanju na drva možnost izbire različnih vrst lesa, situacija pri ogrevanju na pelete ni nič drugačna. tudi kakovostni lesni peleti so izdelani iz različnih vrst lesa, kot sta na primer bukev ali smreka, lahko pa so tudi mešani. Vsaka vrsta lesa ima določene prednosti. Smrekovi peleti na primer oddajajo največ toplote, če pa primerjamo še bukove in mešane, pa je toplotna vrednost večja pri mešanih peletih.