Zakaj imajo otroški avtosedeži tako zelo pomembno vlogo?

otroški avtosedeži

Varnost je za vašega otroka izjemnega pomena. To velja za prav vse možne situacije, v katerih se vaš mali junak nahaja. Še posebej pa je treba zanjo poskrbeti, ko se skupaj z vami pelje v avtu. Najmlajše družinske člane v vozilo zagotovo ne posadite na isti način kot starejše otroke. Sicer pa je slednje celo prepovedano. Mlajši otroci morajo nujno sedeti v posebnem sedežu.

Otroški avtosedeži imajo torej zelo pomembno vlogo, saj v veliki meri skrbijo za varnost otroka, obenem pa tudi za varnost vseh drugih udeležencev, še posebej voznika. Pri izbiri ustreznega sedeža za avto je treba imeti kar nekaj predznanja. V nasprotnem primeru pa vam lahko pomagajo izkušeni prodajalci, ki so nenazadnje tudi strokovno podkovani. Sicer pa je zagotovo najbolje, da se avtosedeži kupujejo samo na preverjenih prodajnih mestih, in sicer v specializiranih prodajalnah za malčke.

Avtosedeži za različno stare otroke

Ko razmišljamo o nakupu tako pomembne opreme, kot je avtosedež, moramo natančno vedeti, koliko je star otrok, ki ga bomo posedli vanj. Na trgu so namreč na voljo avtosedeži za otroke za prav vsa starostna obdobja – za novorojenčke, dojenčke, malčke, skratka za otroke do 12. leta starosti. Izbirate lahko med zelo pestro ponudbo, kjer imajo ključno vlogo tudi tako imenovane Isofix baze. Za slednje mora biti značilno, da imajo odlične ADAC ocene.

Odlični proizvajalci na trg postavljajo zanesljive, varne, izjemno funkcionalne pa tudi dizajnersko dovršene avto sedeže. Splača se na primer poseči po sedežih znamke Nuna, Mima, Joie, Stokke in še bi lahko naštevali.

Kako se avtosedeži pravilno nameščajo?

Napačno nameščanje avtosedeža je precej pogosta napaka. Posledice tega pa so lahko kar precej neprijetne. Ker se način nameščanja za posamezne modele lahko med seboj kar precej razlikuje, je zato še toliko pomembneje, da temeljito preberete navodila ali pa za pomoč pri namestitvi prosite prodajno osebje.

Ko montirate avto sedež v vozilo, pazite na to, da uporabite prav vse dele, ki so po navodilih proizvajalca potrebni za ustrezno nameščanje. Vsi avtosedeži morajo biti dovolj čvrsto pritrjeni na sedež vozila. V nasprotnem primeru bi se sedež v primeru trka odmaknil od sedeža. Za otroka bi to lahko predstavljalo močan udarec. Pri večjih sedežih pa mora biti vklopljena tudi zračna blazina.