Šola varne vožnje za mlade voznike

šola varne vožnje

Pri opravljanju tečaja za vozniški izpit kategorije B se moramo zavedati, da sam opravljen izpit še ne pomeni, da vozilo obvladamo do potankosti. Pri različnih avtomobilih prihaja do precej zaznavnih razlik med obnašanjem vozila na cesti in tudi samim upravljanjem le-tega. Tako ali drugače so le redke situacije, ko po opravljenem vozniškem izpitu vozimo enak avto, kot na izpitni vožnji. Sploh za vozniški izpit kategorije B.

Poglejmo si le primerjavo težjega kombija z motorjem na dizelsko gorivo in majhnega mestnega avtomobila, ki deluje na bencin. Kombi je precej večji, daljši in širši, zato zahteva večjo natančnost pri speljevanju ostrih ovinkov, s katerimi manjši mestni avti nimajo težav. Večja teža nemalokrat pomeni večjo zavorno pot, sploh v primeru spolzke ceste. Pri speljevanju vozila z mesta pa je kombi za začetnike v vožnji bolj ugoden, saj težji dizelski motorji večje prostornine ponujajo več navora v prostem teku in tako zmanjšujejo možnost nenadne ustavitve motorja pri prehitrem speljevanju. Mestni avtomobili so na to bolj občutljivi in pri nerodnem speljevanju kaj radi ugasnejo, saj je treba manjše bencinske motorje prignati do večjih obratov za zagotovitev primernega navora, paziti je potrebno tudi na primerno ravnanje s sklopko.

Ko zaključimo vozniški izpit kategorije B, se je potrebno navaditi na avtomobil, ki ga bomo največ vozili. Zato prve mesece vozimo umirjeno, natančno in nikakor ne iščimo meja obnašanja vozila. Ker pa je cesta nepredvidljiva, je vseeno dobro oziroma kar nujno poznati postopke odreagiranja v ekstremnih primerih in pri zdrsih vozila. Temu je namenjena šola varne vožnje. V Sloveniji je šola varne vožnje obvezna za vse voznike po preteku dveh let od opravljanja vozniškega izpita. Najbolje je, da jo opravljamo z vozilom, ki ga največ uporabljamo in ki smo se ga v času po opravljanju vozniškega izpita že navadili in nam ne dela več preglavic.