Različne možnosti med epoksi tlaki

Epoksi tlaki

Epoksi tlaki se izbirajo z namenom popolne zaščite površin, ki bodo v uporabi v bolj obremenjenih prostorih. To pomeni, da imamo pogosto v mislih specifične obremenitve in pričakovane grožnje. Razpon teh je izjemno širok in ne moremo pričakovati, da se bo v prav vsakem primeru najbolje obnesel enak tlak. Tudi epoksi tlakovanje ni vedno priporočljivo, ponuja pa kar nekaj možnosti, s katerimi lahko naslovimo različne potrebe na tem področju. Splača se izbrati tisto opcijo, ki je dobro prilagojena dejanskim potrebam v obremenjenem okolju, to je lahko tudi po meri izdelan večslojni epoksi tlak.

Tehnični epoksi tlaki

Za bolj obremenjene površine se običajno uporabi tehnični epoksi tlak. Ta nudi zadostno prilagodljivost, da lahko z njim naslovimo tudi kakšne specifične potrebe, recimo prenašanje velikih mehanskih obremenitev. Pričakujemo lahko, da se bo tlak odlično obnesel v praktično vsakem okolju.

Tehnični epoksi tlaki so običajno izdelani po naročilu, sestavljeni so iz več plasti, ki vse sestavljajo prilagojen tlak z idealnimi lastnostmi glede na pričakovane obremenitve. Mojstri lahko na ta način pripravijo pravo rešitev za vsako okolje, tudi za zahtevnejše uporabnike. Pomembno pa je, da je tak tlak dobro načrtovan in kakovostno izdelan, saj ni veliko prostora za napake, vsaka pomanjkljivost se v praksi hitro pokaže.

Enostavnejši epoksi tlaki

Na voljo so nekateri enostavnejši in cenejši epoksi tlaki, za katere ni nujno, da so tudi slabši oziroma ponujajo slabšo zaščito. Odličen primer so samorazlivni tlaki, ki imajo predvsem to prednost, da so enostavno sestavljeni in omogočajo hitro izdelavo brez kakšnih posebnih komplikacij. Na koncu vseeno ponujajo zelo prepričljivo zaščito tal, zato so priljubljena izbira v okoljih, kjer cenimo dobro razmerje med kakovostjo in ceno.

Najcenejšo alternativo predstavljajo epoksi premazi, ki resda ne morejo prenašati kakšnih velikih obremenitev, nudijo pa zanesljivo površinsko zaščito podlage. So enostavni in ugodni, primerni tudi za razne domače mojstre.