Kako se uporablja defibrilator AED?

Defibrilator AED

Defibrilatorje vse pogosteje srečujemo na javnih mestih, kjer so namenjeni uporabi v primeru srčnega zastoja. S hitrim ukrepanjem lahko učinkovito pomagamo, moramo pa biti na to dobro pripravljeni. Predvsem se ne smemo bati ukrepati, v veliko pomoč pa nam bo tudi vsaj osnovno poznavanje opreme in delovanja defibrilatorja.

V javni rabi najdemo defibrilator AED, to je avtomatski eksterni defibrilator. Obstajajo tudi drugi defibrilatorji in seveda druge naprave za spodbujanje srčnega ritma, a s temi se ne bomo srečali. Defibrilator AED uporabo močno poenostavi, saj naprava deluje praktično sama, od uporabnika terja le zagon in namestitev. To pomeni, da z uporabo ne bo veliko težav, ni kakšnega posebnega dela ali nevarnosti za napačno uporabo. Še posebej to velja pri naprednejših modelih, o katerih si lahko več preberemo na https://defibrilator.si/aed.html.

Defibrilator AED s samodejnim delovanjem

Vsak defibrilator, ki ga lahko dobimo na javnem mestu, je avtomatski, torej v veliki meri sam prevzame delo pri ponovnem vzpostavljanju normalnega ritma srca. Računamo lahko tudi na zelo enostavna in jasna navodila za uporabo. Defibrilatorji pri nas imajo glasovna navodila v slovenščini, ki vodijo skozi postopek uporabe, običajno pa lahko pomagajo tudi pri drugih postopkih oživljanja.

Glavno pa je to, da lahko defibrilator AED sam odmeri električni šok, kadar je to potrebno. Najprej moramo namestiti elektrode, nato lahko naprava sama zazna simptome srčnega zastoja in odmeri šok ali pa predlaga druge postopke oživljanja, če električni šok ni potreben.

Tečaj za uporabo AED defibrilatorja

Najbolje se z defibrilatorji spoznamo, če se udeležimo tečaja uporabe tovrstne opreme. Tako nam bo defibrilator AED precej domač in se ne bomo bali uporabe v primeru, da se znajdemo v situaciji, ko ga bomo potrebovali. Čeprav gre za dokaj enostavne naprave, je tečaj uporabe lahko zelo koristen že s tega vidika, da vemo, kdaj in kako ukrepati.