Pri izolaciji ne pozabimo na streho

Toplotna izolacija strehe

Bivalni prostori so običajno varno skriti pod streho, od katere nas dodano loči še podstrešje in morda še kakšna plast. Posledično ne občutimo neposredne razlike, če imamo streho izolirano ali ne. Toplotna izolacija strehe pride pri mnogih stanovalcih v poštev le v primeru, da se v bivalne prostore uredi tudi mansarda, pri kateri so razlike nekoliko bolj očitne. A vseeno strehe v tem oziru nikakor ne gre zanemarjati – izolacija lahko tudi tu zelo koristi.

Ne smemo pozabiti, da je streha pravzaprav en izmed največjih elementov stavbe, poleg tega pa je v celoti izpostavljena dejavnikom okolja. Gre torej za ključno zaščito tudi pred temperaturnimi spremembami, pri tem pa s svojo vlogo nastopi prav toplotna izolacija. Za izolacijo je torej smiselno poskrbeti tudi, če mansarda ni v uporabi, je pa to precej odvisno od drugih lastnosti stavbe.

Če se neposredno pod streho že nahajajo bivalni prostori, je toplotna izolacija strehe vsekakor nujna in povsem samoumevna. A tudi, če podstrešje ni posebej izkoriščeno, je lahko izolacija nadvse koristna. Nenazadnje gre še vedno za izpostavljen element, ki močno pripomore k zadrževanju toplote, hkrati pa tudi brani notranjost stavbe pred vremenskimi in drugimi dejavniki okolja. Dobra toplotna izolacija strehe torej vpliva na celotno zgradbo, v praksi predvsem na izkoristek ogrevalnega sistema in na vzdrževanje prijetnega bivalnega okolja v stanovanjskih prostorih. Ni dovolj, da izoliramo stene in strop, temveč lahko prav z dobro izolirano streho storimo veliko pri zadrževanju toplote in ohranjanju ustreznega ambienta.

Toplotna izolacija strehe

Na srečo je izdelava izolacije dokaj enostaven projekt, ki ga ne bo težko izvesti. Še posebej, če se adaptira mansarda, bo to en izmed najpomembnejših korakov, ki pa ga lahko opravimo kar suhomontažno. Kot pri drugih vrstah izolacije gre tudi v tem primeru večinoma za dodajanje nove plasti pod streho in vključevanje izolacijskega materiala v poljubni debelini.